Horjuttavatko ulkomaiset sometrollit Suomen vaaleja?

Ovatko ensi sunnuntain eduskuntavaalit alttiina vieraalle – lähinnä venäläiselle – vaikuttamiselle? Internetin torikokouksissa Facebook ja tviittaileminen ovat saaneet vankan sijansa ja niitä siteerataan jopa ihan vakavissa poliittisissa tv-keskusteluissa. Peukut viuhuvat ja tuomioita julistetaan. Vaikuttaa jopa siltä, että perinteinen laatumedia on menettänyt otteensa itsenäiseen journalismiin. Blogit ja facebook -gallupit ohjaavat toimittajia ja myös poliitikkoja. Huolestuttavinta on se, että nimettömät nettiherjaajat kyseenalaistavat poliitikkojen, viranomaisten ja perinteisen luotettavan median toiminnan. Onko parlamentaarinen järjestelmämme vapainen vaaleineen trollien kauppatavaraa?

Onko sosiaalinen media todellakin varteenotettava, avoimuutta ja demokratiaa lisäävä kanava? Vai kuuluuko se samaan sarjaan kuin Big Brother, selviytyjät, Tanssii tätien kanssa ja kaikkien nälkää näkevien tueksi tuotettavat tuhannet kokkiohjelmat? Sekä että.

Anonyymit nettirikolliset kiihottavat juorukanavat ”someraivoon”

Suurimmaksi osaksi ”some” valitettavasti on kymmenien tuhansien yhteiskunnallisia asioita tuntemattomien ihmisten juorukanava. Sitä käyttävät siekailematta hyväksi myös erilaiset poliittiset ja anarkistiset kuppikunnat ja heidän palkkarenkeinään olevat trollit – Venäjää myöten. Oikeistoradikaaleista viherpipertäjiin ja punaisiin anarkisteihin. Melkein päivittäin jokin asia tai joku poliitikko herättää ”someraivon”. Milloin peukutetaan alas Alex Stubbia viikkokaupalla ja milloin kyseenalaistetaan poliisin toiminta suoranaisilla valheilla. Ja sopulilauma ryntää anonyymien nettirikollisten perään.

Pelottavinta on se, että maamme valtakunnallinen media ottaa välillä tosissaan netin näennäisdemokratian. Tykkäämisiä ja peukutteluja raportoidaan ihan vakavalla naamalla ja kynällä – jopa merkittävissä yhteiskunnallisissa debateissa tai artikkeleissa. Selviä viitteitä on myös siitä, että nuoren polven toimittajat ja tiedottajat ovat ikään kuin tuon some-eläimen nielaisemia – sisäpiirissä. Silloin he ovat sananvapauden kannalta kyseenalaisessa tilanteessa.

Sosiaalinen media toimii pääosin pohjalta musta tuntuu ja mä en tykkää. Somen viestit eivät useinkaan perustu syvälliseen asiantuntemukseen. Useimmiten siellä levitetään anarkistien ja muiden trollien hybridivalheita ja herjataan yksilöitä ja yhteisöjä. Vaalien alla siellä on valetilejä, herjauksia ja valheita. Pidetään siis varamme ja uskotaan omiin arvoihimme ja aatteisiimme.

Eläköön vapaat vaalit ja demokratia

Eläköön silti toki yhteiskunnallinen keskustelu ja vapaa tiedonvälitys. Kovin vakavasti internetin torikokouksiin ei saa kuitenkaan suhtautua. Oikeat päätökset tehdään asiantuntemuksen pohjalta ihan muilla foorumeilla kuin netissä. Virtuaalidemokratia on pääosin harhaa; tunkioiden penkomista.

Toivottavasti kyberasiantuntijamme päihittävät vieraan vallan nettirikolliset – ja kotimaisetkin. Toivottavasti eduskuntavaalimme sujuvat vapaasti, rehellisesti ja turvallisesti.

JARMO VILJAKAINEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

two × 2 =