Ruotsi on jo salaa NATOssa – Suomi ainoana yksin

Suomen ja Ruotsin niin kutsutussa NATO-keskustelussa on aina ollut yksi olennainen ero: Ruotsi on näytellyt liittoutumatonta, mutta ollut kaiken aikaa NATOn ja Yhdysvaltain suojeluksessa. Siis käytännössä liittoutunut. Suomi sen sijaan on vakuutellut pysyvänsä NATOsta erossa ja siis alistunut Neuvostoliiton/Venäjän etupiiriin kuuluvaksi. Sama käsittämätön meno jatkuu edelleen. Ruotsin osalta on sen sijaan tapahtumassa muutos, virallisen jäsenyyden suuntaan. Siellä porvaripuolueet ovat jo pitempään liputtaneet NATO-jäsenyyden puolesta – kuten Kokoomus Suomessa. Nyt alkaa Ruotsin sosialidemokraattienkin piirissä jäsenyys kiinnostaa yhä enemmän.

Dagens Nyheter: Venäjän uhka edellyttää NATO-jäsenyyttä

Viime päivinä myös julkinen sana on avautunut keskustelulle. Ruotsin päälehti Dagens Nyheter on ottanut kiistattomasti kantaa NATO-jäsenyyden puolesta (verkkouutiset.fi). Perusteluna on tutkijoiden toteama Venäjän kasvava uhka. Lehden mukaan parhaat turvatakuut Ruotsi saa liittymällä NATOon. Silti vasenvihreä jahkailu jatkuu myös länsinaapurissamme.

Jatkuuko sinisilmäinen Venäjän peesaaminen Suomessa?

Gallup-demokratian mukaan puolet suomalaisista ei kannata NATO-jäsenyyttä, neljännes kannattaa ja neljännes kuluu ryhmään ei osaa sanoa. Koska muuten kyselyissä selvitetään, mitä vastaajat tietävät NATOsta ja Venäjän sotilasstrategiasta. Taitaa olla aika hataraa tuo tietämys.

Näitä asioita ei kansanäänestyksellä ratkaista, kuten ei ole tehty mitään elintärkeitä päätöksiä Suomen historiassa. Kyllä turvallisuuspolitiikka on eduskunnan, hallituksen ja Tasavallan presidentin vastuulla, ei sitä päätetä ”S-Marketin tuulikaapissa”, kuten mainio ulkoministerimme Timo Soini aikanaan sanoi.

Venäjä vastaa myöntyväisyyteen aina uusilla vaatimuksilla

Venäjä jatkaa naapurimaidensa painostamista ja vastaa myöntyväisyyteen aina uusilla vaatimuksilla. Vilkaisu menneisyyteen osoittaa, että Suomen historia on täynnä Venäjän ja Neuvostoliiton painostusta; autonomian sortokausista Talvi- ja jatkosotaan, Yya-aikaan ja 2000-luvun lapsiasia-, tulli- ja Nato-kiistoihin.

Suomi on koko näytelmän ressukka, koska se ainakin julkisesti uskoo Ruotsin hyvin näyttelemään liittoutumattomuuteen. Tosiasiassa kuitenkin Ruotsi on kaiken aikaan nauttinut Yhdysvaltain suojaa, ydinasesuojaa. Ruotsillahan on kaikki mahdolliset sopimukset USA:n avunannon vastaanottamiseksi.

Entä Suomi? Toivottavasti meilläkin on salaisia sopimuksia, jotka sallivat meidän näytellä sotilasliittoon kuulumatonta – heh, kansan tuella.

Saksa auttoi Vapaus/sisällissodassa ja Jatkosodassa,
Nato auttaa vain jäseniä

Valtaosa suomalaisista luulee, että EU tai NATO tulisi auttamaan, jos Venäjä hyökkäisi. Näin ei todellakaan ole. Sen ovat toistaneet viime aikoina NATO:n pääsihteeri, operaatioista vastaavat kenraalit Suomen vierailuillaan. Naton jäsenet auttavat sotilaallisesti vain jäseniään.

Hyvä on palauttaa mieliimme, että urheiden taistelijoittemme apuna olivat Vapaus/sisällissodassa saksalaiset joukot, jotka valtasivat mm. Helsingin punakaartilta. Jatkosodassa maassamme oli niin ikään saksalaisia joukkoja, ja Tali-Ihantalan torjuntavoitossa olivat tuiki tärkeitä aseveljiemme toimittamat aseet ja Saksan ilmavoimat.

Olisi siis aika toimia, ”ennen kuin nurrrkka on jo tulessa”, kuten kunnioitettu kenraali Adolf Ehrnrooth aikanaan lausui. Pelkkä Talvisodan henki ja myytti Tuntemattomista sotilaista eivät riitä, vaikka meillä onkin upea, hyvin koulutettu ja varustettu asevelvollisuusarmeija.

JARMO VILJAKAINEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 × five =