Venäjän hybridiliigaa Pasilassa ja -futista Shotsissa 2018

09/2017

Herra Hjallis Harkimon venäläisille myymä entinen suomalainen lätkäjoukkue Jokerit pelaa Moskovassa Venäjän liigaa; tai ”Putinin kaasuliigaa”, kuten Helsingin Sanomat asian ilmaisi. Venäjän kansallishymni soi usein miljardööri Rotenbergin omistamassa Pasilan venäläisareenassa, kun venäläiset joukkueet pelaavat. Jokeri -fanit kulkevat kuin lampaat Hjalliksen osoittamaan suuntaan – ihan sama omistavatko venäläiset kaiken! Samaan aikaan Venäjän tuella vallataan suvereenin maan Ukrainan alueita ja tapetaan siviilejä. Herra Putinin propagandasota on saanut uskollisia sotureita.

Venäjä valtaa Ukrainaa siviilejä tappaen

Mitään merkitystä ei tunnu olevan sillä, että Venäjän iskujoukot valtasivat Krimin niemimaan, siis itsenäisen valtion osan, ja venäläiset aseet tappavat kaiken aikaa Ukrainassa siviilejä. Viimeisin oli verityö Putinin juoksupoikien isku Mariupolin torille tammikuussa.

Venäjän tukemien separatistien tavoitteena on vähitellen vallata itäinen Ukraina – kenties koko maa. Niin sanotut rauhanneuvottelut ovat kariutuneet. Venäjä on loukannut naapureittensa ilmatilaa ja aluevesiä usein ja pitkään. NATO vahvistaa jatkuvasti läsnäoloaan Baltian maissa ja Puolassa. Silti meidän Jokerimme vain pelailee lätkää kuin mitään ei olisi tapahtunut. Mitä jos Venäjä olisi vallannut Viron? Tehtäisiinkö silloinkin kiekkobisnestä samaan malliin, ja yleisö laahustaisi venäläisareenalle vanhaan tapaan?

Formulakuskit ja Jalkapallon MM myös Venäjän propagandan palveluksessa

Rahakkaat formulakuskimme ja KHL -kiekkoilijamme taustavoimineen eivät näköjään piittaa siitä, kenen kanssa ovat yhteistyössä. Kunhan vain bisnes pyörii ennallaan. KGB-toveri Putin hymyilee ja kättelee Valtteri Bottasta, ja KHL-miljardöörit myhäilevät, kun suomalaiskiekkoilijat poseeraavat Venäjän propagandakoneiston iloksi. Kansainvälinen oikeus ja länsimaiset demokraattiset arvot eivät merkitse mitään, kunhan hyvä palkka juoksee ja julkisuutta riittää. Hybridisota etenee loistavasti Putinin kannalta.

Jalkapallon pomot FIFA:ssa ovat myös Venäjän hybridisodan pelinappuloita. Urheiluhan on niin epäpoliittista ettei siihen vaikuta mikään. Pitäisikö panssareiden lähestyä Lappeenrantaa ennen kuin täällä herätään? Suomi on Euroopan Unionin jäsen. Vaikka Venäjä muistuttaa jo Neuvostoliittoa, meillä ei ole enää Yya-sopimusta eikä meidän tarvitse olla selkä kyyryssä itään.
Käsittämätöntä on, että herra Putin saa kukkoilla Jalkapallon MM-kisojen isäntänä ensi vuonna 2018. Viimeksi Shotsin talvikisojen jälkeen 20 000 turvamiestä lähti suoraan vihreiksi miehiksi Krimille ja valtaamaan Itä-Ukrainaa. Jatkuuko sama, kuten veteraani-isäni aina sanoi: ryssän meininki?

Milloin päättäjät tajuavat, että Venäjä höynäyttää koko Eurooppaa veljeilyllä urheilussa ja kulttuurissa? Suomen ei tarvitsisi olla tässä irvokkaassa hyväksikäytössä mallioppilas.

JARMO VÌLJAKAINEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 × two =


Tervetuloa kotisivulleni!

Tämä on historiantutkijan ja journalistin sivusto. Viestintää ja politiikkaa. Suomen poliittinen ja yleinen historia yhdistyvät näillä palstoilla viestinnän työkokemukseen. Siitä syntyy myös viestintäpolitiikkaa, tutkittuna ja kommentoituna. Olennaista on menneisyyden ja nykyisyyden hallinta. Mennyt ja nykyinen pitää yhdistää, jotta voi nähdä tähän hetkeen ja tulevaan.

Otan mielelläni vastaan kysymyksiä ja mielipiteitä sivustoni kirjoituksista.

Jarmo Viljakainen

Jarmo Viljakainen

s. 1948

Valtiotieteen lisensiaatti, journalisti ja tietokirjailija.
Toiminut journalistina ja esimiehenä äänikirjatuotannossa, lehdistössä, radiossa ja televisiossa.
Työskennellyt myös viestintäalan järjestöissä ja liikenneministeriön viestintähallinnossa.
Nykyisin tuotantotiimi Viestikippareiden jäsen.

Radiomonopolista kanavatulvaan


Sata vuotta Suomen radio- ja televisiotoiminnan vaiheita ensimmäisestä kipinälennättimestä 2000 -luvun kanavatulvaan. Jarmo Viljakaisen tiivis viestintäpoliittinen katsaus ulottuu radiomonopolin kaudesta sähköisen viestinnän vapauden aikaan. Edita Publishing 2004.

SUOMEN RADIO- JA TV-TOIMINNAN VAIHEITA 1900 – 2003

1905

Suomalainen Eric Tigerstedt lähettää rakentamallaan kipinälennättimellä sanomia laivoille Suomenlahdella. Hän kehittää oman elektroniputken, jonka patentointi Saksassa jää kilpailevan keksinnön ja maailmansodan jalkoihin.

1910

Suomalaiset tekevät 1910-luvulla radiokokeiluja salassa Venäjän viranomaisilta.

1917

Tampereen Teknillisessä opistossa lähetetään ohjelmaa siellä rakennetuilla laitteilla.

Kulkulaitosten ja yleisten töiden ministeriö perustetaan.

1918

Kaikki venäläisten radiolaitteet siirtyvät suojeluskunnille sisällissodan aikana.

1919

Radiolaki säädetään. Oikeus radiolaitteiden käyttöön valtiolla, joka voi myöntää anomuksesta toimilupia myös muille tahoille. Itsenäisen Suomen armeijaan perustetaan Kipinälennätinlaitos, jonka asiantuntijoina ovat Saksassa radio-oppia saaneet Jääkäripataljoona 27:n miehet. Suojeluskuntien yliesikunta lähettää ohjelmia Helsingin seudulla. Komentaja A. R. Saarmaa ja insinööri Elias Hellberg ovat toiminnan pioneereja.

Painovapauslaki säädetään.

>> Katso koko artikkeli

Copyright Jarmo Viljakainen