Kommunistinen ”reporadio” aikanaan shokki Erkki Toivaselle

– No se oli kyllä shokki: Yleisradio, joka oli, sanoisinko taistolaistuva, jossain määrin taistolaistunut. Ja minä en ymmärtänyt sitä, että täällä Kiinan kulttuurivallankumouksen jälkeen saattoi olla nuoria, jotka julistautuivat maolaisiksi.. että täällä saattoi Stalinin kuoleman jälkeen olla nuoria, jotka olivat stalinisteja, totesi legendaarinen Ylen ulkomaantoimittaja Erkki Toivanen kaksi vuotta sitten haastattelussa Ylelle .

Yleisradion dokumentti ”Yks tavallinen Toivanen” (Yle 2010) kertoo Erkki Toivasen elämästä ja urasta. Hän eli 1938-2011 ja toimi Ylen toimittajana 1963-2001. Tämän jutun sitaatit ovat mainitusta ohjelmasta.Sitaatit ovat osa tämän kirjoittajan viestintäpoliittisen tutkimuksen lähdeaineistoa.

Meillä kumarrettiin verisille tyrannioille

– Kun minä olin ollut 1968 Tsekkoslovakiassa, jossa ihmiset halusivat vapautua, olen tuntenut Euroopassa 60-luvun vapautumisen. Suomessa ihmiset napsahtivat kiinni ja kunnioittivat tyrannioita, verisiä tyrannioita. Tiesimme kaikki, mitä stalinismista ja maoismista oli ollut seurauksia kiinalaisille ja venäläisille ja muille.

BBC -ihannne muuttui kommunistipropagandaksi

– Mutta sitten, kun tapasin Eino S. Revon vähän ennen hänen kuolemaansa, hän kertoi minulle, että kun hän oli pääjohtajana ja loi tämän reporadion, hänen esikuvanaan oli ollut BBC, nimenomaan pääjohtajana 1960-69 toimineen Hugh Greenen BBC. Repo halusi avata ovet ja ikkunat auki, luoda uutta henkeä Yleisradioon. Mutta sitten hän totesi, että kun minä avasin ovet ja ikkunat niin sieltä tulikin porukkaa, joka ei osannut tehdä ohjelmaa, mutta jolla oli poliittisia mielipiteitä. Talo oli politisoitunut hyvin pitkälle. Ja hän sanoi, että siinä minä olin kuin rekkakuski, jolla tukkikuorma oli ojassa; käännä sitä rattia sitten oikeaan tai vasempaan.

Reporadiossa myös paljon hyvää

– Täytyy myös muistaa, että reporadiossa oli myös paljon hyvää ja jälkeenpäin täytyy ymmärtää, että Eino S Repo oli viimeinen kulttuurihenkilö, joka oli Yleisradion johdossa. Valitettavasti viimeinen, totesi Erkki Toivanen haastattelussa vuosi ennen kuolemaansa.

Suomettautuminen oli liikaa Toivaselle

”Sitten tuli tämä, sanoisinko suomettautumisilmiö, joka todella häiritsi minua. No se oli ärsyttävää, ja siksi minä mielelläni lähdin Suomesta sitten kirjeenvaihtajaksi Lontooseen, kun se paikka tuli auki… Koska en minä viihtynyt tässä henkisessä ilmapiirissä.

Toivanen katsoi, että hän ei pystynyt toimittajana sanomaan Neuvostoliiton politiikasta sitä, mitä hänen olisi pitänyt sanoa.

– Neuvostoliiton ohjusohjelmista ja Breznevin ulkopolitiikasta; se oli sitä suomettautumista, se oli henkinen tila, jossa ihminen alkaa sensuroida itseään. Se on hyvin vaarallista. Keski-Euroopassa oli nimenomaan vapautumisen aika.. sitten tulla tänne, se oli kuin osteri, joka oli napsahtanut kiinni. Hampaat irvessä ajattelemaan näitä vakavia, merkitseviä asioita, totesi aikansa suosittu journalisti, yksi Yleisradion uutisikoneista, Erkki Toivanen.

JARMO VILJAKAINEN
Kirjoittaja tapasi Erkki Toivasen 1970-luvulla ollessaan opintomatkalla BBC:ssä, Lontoossa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

eight + 20 =