Free us from Assange – pelastakaa meidät wikivuotajalta

Australialaisherra nimeltä Julian Assange on kuin Lähi-idän tilanne – jatkuvasti uutisissa. Assange lähetystössä, parvekkeella, oikeudessa ja milloin missäkin valittamassa kohteluaan. Miksi ihmeessä tämä seksuaalirikoksista epäilty ja epäeettiseen nettikäytökseen syyllistynyt veijari on median suosiossa? Miehellä on oikein maailmanlaajuinen faniporukka. Ainakin tuon kyseenalaisen herran ympärillä on käsittämätön mediakohu, jossa tuntuvat olevat voitolla juorujournalismin ja anarkismin kannattajat. Kuka on kenen talutusnuorassa? Keitä kyseenalaisia henkilöitä seuraavaksi fanitetaan? Kenties maansa myyneitä vakoilijoita?

Virtuaaliterrorismia vai sananvapauden puolustamista?

Mitä nämä Assangen wiki-vuotajat oikein ovat? Toiset näkevät heidät pahantahtoisina juoruilijoina ja anarkistisina maailman horjuttajina. Toisille taas he ovat jaloja sananvapauden ritareita ristiretkellä maailman poliittisen pahuuden paljastamiseksi? Varmaa on, että terroristeille ja eri maiden tiedustelupalveluille salainen aineisto on hyödyllinen.

Mielestäni salaisen diplomaattisen aineiston paljastaminen vahingoittamismielessä ei ole järin ritarillista. Se on vastuutonta toimintaa, joka vaarantaa kansainvälistä turvallisuutta? Ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb on terävästi huomauttanut, että diplomatia ei ole mikään BB -talo. Kansainvälisessä politiikassa kaikki ei voi olla julkista, sillä valtioiden välisten suhteiden hoitaminen vaatii keskinäistä luottamusta.

Informaatiosotaa henkisillä terrori-iskuilla

Terrorijärjestöjen itsemurhaiskut ovat epäsymmetristä sotaa, joka ei noudata rintamalinjoja. Internetissä käydään nyt myös sotaa, jossa ammutaan täsmäohjuksia arvaamattomiin kohteisiin. Se on informaatiosotaa. Tämän käsitteen lanseerasi 1960-70-lukujen taitteessa sosiaalipsykologian professori Kullervo Rainio. Virtuaaliavaruudessa tehdään henkisiä terrori-iskuja osana laajaa anarkistista toimintaa. Kun sitä tehdään vahingoittamistarkoituksessa, on se informaatioterrorismia. Luottamuksellisten dokumenttien vuotaminen koko maailman luettavaksi saattaa myös viattomia ihmisiä hengenvaaraan.

”Anarkistinen kustantaja” Assange

Arvostettu The Guardian-lehti kutsuu Assangea ”anarkistiseksi kustantajaksi”, sillä Wikileaksin moraaliset ja eettiset periaatteet eivät täytä luotettavan journalismin kriteerejä. Hyökkäyksen kohteeksi joutuneet ovat puolustautuneet; Assangen toimintaa on vaikeutettu taloudellisesti ja teknisesti.

Torjuntataistelu virtuaalivaruudessa johtaa varmuudella julkisen tiedon vähenemiseen ja suodattamiseen. Wikileaksin ajaman yltiöpäisen sananvapauden hinta on tiedon entistä tiukempi suojaaminen – informaatioprotektionismi. Tiedon salaamisen kilpavarustelu on alkanut. Sananvapaus on pyhä ja länsimaisen demokratian keskeinen perusta, mutta se edellyttää myös vastuuta. Onneksi perinteinen media noudattaa pääosin hyvää toimittajatapaa. Eläköön siis vastuullinen sananvapaus.

JARMO VILJAKAINEN

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

nineteen + nineteen =